Eğitimin pandemi süreci sonrasında artık tamamen web ortamına taşınmasıyla ikinci üniversite okunması ve hangi üniversitede nasıl ve hangi programın okunabileceği soruları öğrenci adaylarının aklında.
Peki İkinci Üniversite nedir?
Nasıl ve nerelerde okunur?
Kayıt ve başvuru nasıl olur?
Başvuru şartları nelerdir?
Şimdi bu soruların cevaplarına ve detaylarına bakalım.
İkinci üniversite Nedir?
İkinci Üniversite, bir üniversiteden mezun ya da halen okumakta olan bir öğrencinin herhangi bir sınava girmeden belirtilen üniversitelerin açık öğretim programlarına kayıt yaptırabileceği sisteme denir.
Hangi Üniversitelere İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapılabilir?
Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF)
İstanbul Üniversitesi (AUZEF)
Anadolu Üniversitesi (Anadolu AÖF)
İkinci Üniversite Kaydı için başvuru şartları nelerdir, Kimler başvurabilir?
Genel olarak yukarıda sayılan 3 üniversiteninde başvuru şartları aynıdır;
1-) Hali hazırda herhangi bir üniversitede önlisans ya da lisans öğrencisi olmak. Yada herhangi bir üniversiteden önlisans veya lisans mezunu olmak.
2-) İkinci üniversite programlarından önlisans bölümlerine başvuracaklar için önlisans öğrencisi ya da mezunu olmak. (veya lisans öğrencisi ya da mezunu olmak.)
3-) İkinci üniversite programlarından lisans bölümlerine başvuracaklar için lisans öğrencisi ya da mezunu olmak. (Önlisans öğrencileri ya da mezunları ikinci üniversite lisans bölümlerine başvuru yapamazlar!)
4-) Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının lisans/ön lisans düzeyindeki programlarına herhangi bir şekilde kayıtlı/mezunu yabancı uyruklu öğrenciler.
5-) Yurt dışında lisans seviyesinde yüksek öğretim kurumlarını bitirerek Yüksek öğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) denklik belgesi alanlar fakülte programlarına başvuru yapabilir.
İkinci Üniversite’ye Kimler BAŞVURAMAZ?
1-) Herhangi bir üniversitenin ön lisans/lisans düzeyindeki programlarında kaydı bulunmayanlar veya bu programlardan herhangi bir şekilde ilişiği kesilenler (kayıt sildirenler vb.)
2-) YÖK denkliği olmayan yurt dışındaki bir üniversitenin herhangi bir ön lisans/lisans düzeyindeki programlarında öğrenci ya da mezun olanlar.
3-) Yukarı yazılan herhangi bir üniversitede zaten Açıktan okuyor olan öğrenciler. (Örneğin Anadolu AÖF’te bir bölüm okurken yine Anadolu AÖF’te herhangi bir program için ikinci üniversite başvurusu yapılamaz. Bu durum diğer üniversiteler içinde geçerlidir. (Ata AÖF ve İstanbul AUZEF)
4-) Örgün ya da diğer AÖF programlarından birinde X programına kayıtlı öğrenci/mezun, aynı isimdeki bölüme kayıt yaptıramaz. (Örneğin Trakya Üniversitesi’nde Adalet programını okuyan biri AÖF bölümlerinde ikinci üniversite ile Adalet bölümünü okuyamaz.)
5-) Önlisan öğrencileri ve mezunları ikinci üniversite önlisans programlarına kayıt yaptıramazlar.
İKİNCİ ÜNİVERSİTE İLE KAYIT YAPILACAK ÜNİVERSİTELERİN İNTERNET SİTELERİ ŞU ŞEKİLDEDİR:
Atatürk Üniversitesi İkinci Üniversite kayıtlarıyla alakalı bilgiler için şu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi İkinci Üniversite kayıtlarıyla alakalı bilgiler için şu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Anadolu Üniversitesi İkinci Üniversite kayıtlarıyla alakalı bilgiler için şu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
ATA AÖF İkinci Üniversite tanıtım filmi.
Önemli NOT: Yukarıdaki 3 üniversitede bulunan programların kayıt durumları vb. bilgilerini ayrıca yazıp siteye ekleyeceğim ve bu konu başlığı altında da tekrardan link olarak paylaşacağım.