isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni
isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni

Elektrikle Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Durum ve Davranışlar

Elektrikle çalışırken dikkat edilmesi gerekenler.

Günlük hayatta kullandığımız birçok cihaz 1-2 amper elektrik çeker. Bir iletkenin herhangi bir noktasından 1 saniyede 6.25 x 10 üzeri 18 elektron geçmesi 1 amperlik akıma eşittir. Elektrik görülmediğinden ve etkisi kısa sürede ortaya çıktığından küçük bir dikkatsizlik de gizli bir potansiyel tehlike olarak iş yerlerinde ağır iş kazalarına neden olmaktadır. Elektrik kazalarının etkisi gerilim taşıyan parçalara dokunma anında, vücuttan geçen akımın şiddetine bağlıdır. İnsan vücudundan geçen 50 Hertz’lik alternatif akımın farklı şiddetlerinin fizyolojik etkileri şu şekildedir: 0.01 mili amper akım şiddeti, akımın hissedilme sınırıdır ve fizyolojik olarak elde gıdıklanma hissi uyandırır. 1 ile 5 mili amper arasında akım şiddetinde, elde uyuşma olur, el ve kol hareketi zorlaşır. 5 ile 15 mili amper arasında elde, kolda, kramp başlar tansiyon yükselir. 15 ile 25 mili amper arasındaki kasılmalar artar ancak kalp etkilenmez. 25 ile 80 mili amper arasındaki akımlar tahammül edilebilir sınırdaki akım şiddetidir. Tansiyon yükselir, kalp düzensiz çalışmaya başlar ve solunum zorlaşır. 80 ile 100 mili amper arasında kalpte fibrilasyon meydana gelir ve şuur kaybı olur.

 

Elektrikli aletler ile çalışırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

Her zaman doğru kişisel koruyucu donanımlar giyilerek çalışılmaya başlanmalıdır.

Standartlara uygun, test edilmiş koruma eldivenleri ile metal yüzeyleri topraklanmış el aletleri kullanılmalıdır.

Elektrikli el aletleri, nemli ve ıslak yerlerde kullanılmamalı, yanıcı maddelerin bulunduğu ortamlarda gerekli önlemler alınmadan çalışmaya başlanmamalıdır.

Elektrikli el aletlerinin muhafazası çıkarılmamalıdır, muhafazasız aletler kullanılmamalıdır.

Elektrikli aletlerle çalışırken alet ile birlikte verilen güvenlik talimatı bütünüyle okunmalı ve içindeki hükümlere uyulmalıdır.

Prize takılı iken bakım ve ayarları yapılmamalı, uç ve ağız değiştirilmelidir.

Yeni bir makine bağlandıktan sonra elektrik topraklanması hemen yapılmalıdır.

Çalışma sahasındaki yağlı ve ıslak zemin dikkate alınarak tüm elektrikli aletler, tüm prizler ve kullanılan seyyar kablolar kontrol edilmelidir.

Kordonu yıpranmış el aletleri, zedelenmiş uzatma kablosu ya da priz kesinlikle kullanılmamalıdır.

İzolesi sarılmış elektrik kabloları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Elektrik dağıtım ve kumanda panolarının kapakları daima kapalı olmalı, etraflarına malzeme konulmamalı, ilgili tehlike belirten uyarı işaretleri güzelliğine asılmalıdır.

Elektrikli veya elektronik cihazlarla ile ilgili elektrik tesisatının kurulum, bakım, onarım ve kontrolleri yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır