isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni
isgmedya.com, onceisguvenligi.com, İş Güvenliği Uzmanı, Yangın Güvenliği Uzmanı, Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, Yangın, Yüksekte Çalışma, İlk Yardım Eğitmeni

Acil Durum Çantası Programı 1. Bölüm

[tabby title=”YanginUzmani”]

[tabby title=”Alternatif İZLE”]


[tabbyending]

(Videodan sese otomatik çeviridir):

Doğal felaketler ve ölüm. Insanoğlunun çaresiz kaldığı kabullenmesi gereken 2 gerçek. Peki doğal felaketlerle gelen ölüm. 10 binlerce yıllık insanlık tarihi ve geliştirilen ortak akıl doğal felaketten kaynaklanan ölümün karşısında da çaresiz mi? Hayır değil. Paketten değil ama felaketin getireceği ölümden kaçınmak elimizde.

1 daha hiç kimseye göstermesin. Çok zor. Deprem. Tabiatın her zaman beklenmesi gereken büyük silkin işi üzerinde yaşadığımız toprak o büyük sikini işlerin sıkça yaşandığı 1 coğrafyada yer alıyor. Türkiye batısından doğusuna, aktif fay hatlarıyla dolu 1 ülke. Bu nedenle de periyodik aralıklarla yaşanan deprem felaketlerine tanıklık ediyoruz. Peki nasıl oluyor da olağanüstü 1 doğa olayı felaket halini alıyor ve yaşamlarımızı alt üst ediyor? Aslında yanıtı aranması gereken soru bu. Ihmalin nerede olduğu sorusu ama biz önce gelin depremin nasıl ve neden meydana geldiğine 1 bakalım yerkabuğu plaka adı verilen birçok ayrı parçadan oluşur. Bu plakalar kimi yerlerde üst üste binerek fay hatlarını oluşturur. Yerin derinliklerindeki hareketlerin sebep olduğu enerji dışarı çıkacak yol bulamadığında en zayıf noktalar işte bu fay hatları dır. Yer kabuğu altındaki stres plakaları hareket ettirmeye yetecek güçte artar ve deprem meydana gelir. Son yıllarda türkiye’de büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 deprem yaşandı. Ne yazık ki bu depremlerde resmi kayıtlara göre 81637 kişi hayatını kaybetti. 100 binlercesi yaralandı, sakat kaldı. Binlerce bina da yıkıldı. Yaşanan deprem felaketlerinin nedeni türkiye’nin alp deprem kuşağının üzerinde yer almasıdır. Bu kuşağın devamı olan kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en hızlı hareket eden sağ yanal atılımı faydalarından biridir.

Saroz körfezi’nden Marmara Denizi ve izmit körfezi’ne oradan Adapazarı bolu Gerede, Amasya, tokat, Erzincan, Erzurum ve Van Gölü ne kadar uzanır? Güneydoğu Anadolu deprem kuşağı, oysa Güneydoğu torosları takip eder ve muş Varto, Elazığ, Malatya, Elbistan, Kahramanmaraş, Adana ve iskenderun körfezine kadar ulaşır. Türkiye’de en yıkıcı depremler, tam da bu fay hatlarının geçtiği iller üzerinde meydana geldi. 1939 yılında 8 şiddetindeki Erzincan depreminde ölü sayısı 33 bindi. 17/8/1999 yılında gölcük merkezli depremde ise 17.000 kişi hayatını kaybetti. Yine 1.999 yılında bolu’da yaşanan depremde binlerce kişi öldü, yüzlerce ev yıkıldı. 7 nokta 2 büyüklüğündeki deprem neden bu kadar yıkıcı oldu? 30 saniye süren bu deprem oluştuğunda yerkabuğunda 2 farklı hareket oluştu. Ilki öncü dalgalar olan p dalgaları ydı ve bunlar yeryüzüne paralel olarak ilerledi. Bu dalgalar sırasında depremi haber veren o meşhur uğultulu ses duyuldu. Asıl yıkıma ikincil dalgalar olan sev dalgaları sebep oldu. Çünkü bu dalgalar tıpkı deniz dalgası gibi yeryüzüne dik yönde hareket eder ve üzerindeki sağlam olmayan yapıları düşürür. Sesimi duyan var mı? Sesimi duyan var mı? Bu haykırış gölcük depreminin ardından bütün Türkiye nin kulağında çınlayan çaresizliğin sesiydi ama 1 yandan da depreme karşı bilinçlenmeyi önlem almayı başlatan ses oldu. Ben inşaat mühendisi olmama rağmen. Depremin yaşamadan önce deprem bilinci iyi noktada olan birisi olmadığını ifade edebilirim. Yani sırf belediye ruhsat almak için proje çizilen 1 mantalite den biz şu anda mühendisliğin önemine inanan noktaya doğru geldik. Ne zaman? Depremden sonra Türkiye 1999 yılında yaşadığı büyük acının ardından depreme karşı alınacak tedbirler konusunda önemli mesafeler katetti. O günden bugüne yapılanları görmek için. Depremi en acı şekilde yaşamış illerimizden biri olan bolu dayız.

Yaşamış olmamıza rağmen hızlı sürede unutabiliyoruz. Ben bile üniversite mezunuyum ama dikkat etmediğimi yani şuan sorduğunuzda anladım. Acil durum çantamız ne yazık ki yok depremi unuttuk üstünden epey zaman geçti. Böyle şeyleri tekrar ihmal etmeye başladık. Şuan da hala kendi evimizin sigortasını yaptırmak tayız. Sigorta yapsınlar, sağlam evlerde oturma, eski evlerde çatlak, patlak evlerde oturmasını ev alırken dedimki 2 katlı ve 3 katlı ev alacağım ki depremden sonra yapılan kalıcı konutlar dediğimiz. Tabiri caizse biraz daha güvenli binalardan ev aldım. Yani önlemin bu şekilde diyelim.

Devlet kurumları, köklü çözümler üretmek üzere koordineli olarak çalışıyor. Bu kurumların başını çeken afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, kısa adıyla afad acil yardım ve depremden korunma kurtarma konusunda eğitimler veriyor.

Bu eğitim okullarda özellikle çocuklara deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğretiyor. Acil durum çantasında bulunması gerekenler de hayati öneme sahip bilgiler arasında. Bunlar görüyorsunuz, konserve lerimiz bozulmayacak ve uzun süre çantamızda saklayabileceğiniz yiyeceklerimiz 1 tane düdük görüyorsunuz. Bu düdük eğer enkazın altında kalırsak mahsur kalırsak bu düdük sayesinde bizi kurtarmaya gelen ve çevremizdeki insanlara sesimizi duyurmaya çalışacağız. Bu ilk yardım çantasının içinde ilk yardım malzemeleri var. Bu malzemelere mutlaka bizim ihtiyacımız olabilir. Evet, çok önemli ihtiyaçlarımızdan 1 tanesiyle. Görüyorsunuz su biz bu çantamızı alıp çıktığımızda soğuk 1 kış günü ben bunu böyle dışarıda üzerime örttüğüm dene olacak. Soğuktan korunmuş olacağını ve hasta olmayacağım. Çocuklar sarsıntı oluyor, çök kapan tutun. Evet, sarsıntı geçti. Güvenli 1 şekilde burayı tahliye edip daha güvenli 1 alana gitmemiz gerekiyor. Ben acil durum çantamı alıyorum hemen. Evet, kafamızı koruyarak buradan uzaklaşıyoruz. Sarsıntı esnasında yapılacak en doğru şey kaçmaya çalışmak değil yanına çömeldi inizde kendinizden daha yüksek olacak. Sert 1 cismin yanına eğilmek.

Bittikten sonra kaçarken se ellerle en hayati organ olan başımızı tavandan ya da duvarlardan düşebilecek nesnelere karşı koruyarak hızlıca binayı terk etmek. Deprem eğitimlerinde en önemli nokta yanlış bilinen davranışlar hakkında vatandaşların bilinçlendirilmesi kapı girişlerinde durmadı. Merdivenlere koşmak en ölümcül hatalardan sadece 1 kaçı doğru olansa, deprem sırasında duvarlar yıkılsa, tavan çökse de hayat üçgeni oluşturacak boşluklarda durmak, yatak ve kanepe kenarlarına cenin pozisyonunda yatmak çoğu zaman hayat kurtarıyor.

Umke merkezi, Metin 1. Arkadaşlar meydana gelen 1 deprem sonucunda toplum sağlığı merkezi, toplum sağlığı, toplum ruh sağlığı merkezinde çıkış yapıyoruz bilginize.

Ve bolu’da afad ekipleri iş başında tatbikat senaryosuna göre meydana gelen 7. 2 şiddetindeki deprem üzerine harekete geçiyorlar.

Adın neşeli kaç yaşındasın? Tamam, birazdan buradan çıkaracağız, tamam mı? Çeviriyoruz. 123 binadan tahliye edilen 1 kişiye yapılacak ilk uygulama hayati fonksiyonlarını ve bilincinin açık olup olmadığını kontrol etmek. Bunun için ekipler yaralıya basit sorular yöneltiyor. Güney Murat kaç yaşındasın? Iyi misin? Depremde en önemli şey tahliye ve ilk 72 saatte yapılacak olan kurtarma çalışması. Afad’ın yanı sıra Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan umke, ulusal medikal kurtarma ekipleri de önemli 1 görev üstlenir. Sadece bu kadar mı? Hayır, her felakete göre eğitim almış 1 kurtarma ekibi oluşturuyor. Bunların koordineli 1 şekilde görevlerini yerine getirmesi için de sürekli tatbikat yapılıyor. Tatbikata afad. Umke itfaiye ve güvenlik birimlerinden gönüllülük esasına göre oluşan ekipler katılıyor. Yaralımızın konumda şuan konusunda 1 engel değil. Destek takımına kadın yaralı inmeyi imtina ediyor. Doğru mudur? Italya ekibinin yönlendiriyorum, kendisine yardımcı olmaya çalışın. Yanından ayrılmayın lütfen. Güvenliğini alın. Tatbikat senaryosunda deprem sonrası yıkılmayan ancak hasar gören 1 binanın balkonunda bulunan şoka girmiş. 1 depremzede ye nasıl müdahale edileceği de vardı.

2/11 depremi nden sonra devlet bolu da evi yıkılan ara kısa sürede vatandaşın da desteği ile kalıcı konut yaptı. Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan konutlarda insanlar huzur içinde oturuyor. Peki ilde bütün binalar sağlam mı? Deprem yönetmeliğine uygun olmayan ne kadar konut var? Bunların güçlendirilmesi veya yıkılıp hak sahiplerine daha sağlam 1 konut verilmesi için ne yapılıyor? Depremden önce yapılan yapılar stoğumuz çok ciddi olarak problemli kabul ediyoruz ama depremden sonra yapılan yapı stokunun ise son derece sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Hem insan sağlığı açısından yaşamı açısından problem ne olan yapılarımızın tamamını 1. Süreç içerisinde strateji olarak ortadan kaldırıp sağlıklı yapılara dönüştüreceğiz hem de yeni 1 kent oluşturacağız. Geçmişte çıkan deprem yönetmelikleri mizde zaman içerisinde revize ederek şuan en son noktaya doğru geldi. Türkiye de ben bölgelerinin tamamında bütün stoğu yeni baştan yapmak üzere çok ciddi 1 karar aldı. Bu kararın 2 önemi var. Bizim açımızdan 1 insana zarar verme ihtimali olan bütün yapıları yok edip sağlıklı yapılara kavuşturmak. Ikinci olarak da şehri geleceğe taşımak için sağlıklı 1 şehir yapısını oluşturmak için önümüzde çok büyük 1 fırsat. Deprem müzesini gezen Alaaddin Yılmaz, o günleri sanki tekrar yaşadım.